Hakikatin içyüzüne nasıl varılır, doğru hangi yol ve çilelerden geçilerek elde edilir. Üstat Necip Fazılın izini sürdüğü fikir çilesi ve anlam arayışlardır. 1970 yılında yazdığı tek romanı olan Aynadaki Yalan, biraz da bu duygu ve düşünceleri irdelemeye çalıştığı eseri olur.
Romanın, başkahramanı Naci´nin etrafında yaşanan olaylar, üniversitede yazmaya çalıştığı doktora tezinin hayata geçirilme arzusuyla devam eder. Hayat mı kitaptır, kitap mı haydattan ibarettirin cevabını bulmaya çalışır. Üstat adeta yaşadığı hayatı, bu roman etrafında hikayeleştirir, satırlara döker.
Hayata dair sorduğu her şey, bir hakikat avcılığından başka bir şey değildir. Romana bu adı seçerken de sanki, eserlerinde izini sürdüğü İslam hakikatinin yolunda çektiği sıkıntılara bir ayna tutmaktadır. Ben neyim, ne olmalıyım, hakikatin peşinde nasıl ve ne tür zorlukları aşarak fikri olgunluğa erebilirim.
Üniversitede hazırladığı tezin konusu oldukça şümullü ve iddialıdır. ?İslam Tasavvufu ve Dünyanın Beklediği Nizam? çeşitli bölümleri içerir. Bir anlamda hayatını feda ettiği İslam´ın özeti diyebileceğimiz ?İdeologya Örgüsünün? daha minimize edilmiş hülasası gibi görebiliriz.
Tezini savunurken, iddiam büyük, tavrımda o halde büyük olmalı diye, Müslümanca duruşun soylu yolunu gösterir. Gerçek ve derin Müslümanın asil çığlığına kulak verir. Para, makam, kadın, şan ve şöhret dünyevi gölgelerin şişirilmiş balonları olduğunu bilir. Yaşanacak hayat ancak, büyük fikrin yani İslam´ın emrine girdiğimizde yüceleceğini dile getirir.
Roman etrafında oluşan kadın tiplemeleri, toplumda ve Üstadın hayatında oluşmuş örneklemelerdir. Mine, Beyin urudur. Has ve hakiki kadınlık ondan uzak, ideolojik ve keskin söylemleri vardır. Belma, Dış gıcırtısıdır. Olmakla ölmek arasında gidip gelinir. Ne vazgeçilir, ne de uğruna ölünecek ve hayat bahşedilecek biridir. Ömür törpüsü gibi hayatınızı yer bitirir.