Kitap, 1966 yılı Nisan Ayından 1967 yılı Mart ayına kadar Diriliş Dergisi’nde Diriliş imzasıyla yayınlanan başyazılardan oluşmaktadır. Kitabın ilk baskısı 1967 yılında yayımlanmıştır. Yazar Avrupa, Asya ve Afrika hakkında bilgilere yer verirken, İkinci Dünya savaşından sonra İslam ülkelerinin genel durumu anlatmaktadır. İslami hareketler ve İslami yazar, şair ve düşünürlerden bahseden eserde, İslam’da aksiyon ruhunun diri tutulması ve Müslümanların birlik olması gerektiği vurgulanmaktadır. İçerik İslamın Dirilişi ve İslamın Çağrısı şeklinde iki bölüme ayrılmış, bu bölümler de kendi içerisinde alt başlıklarla tasnif edilmiştir.
İslamın Dirilişi:
Avrupa’nın Asya ve Afrika üzerindeki etkilerinin neler olduğuna değinmiş, Avrupa’nın islam medeniyetini bütün gücüyle inkâra, yıkmaya ve yok etmeye çalıştığı anlatılmıştır. Müslüman ülkelerinin birlik olması durumunda dünyanın neler kazanacağı ifade edilmeye çalışılmıştır.
Asya ve Afrika’nın gelişmesine karşı Avrupa’nın neler yapabileceği, Doğunun da, bugün ve gelecekte, kendini bulması ve ortaya koymasında, birinci müracaat kaynağının İslam olması gerektiği üzerinde durmuştur.
Çin’in pozisyonu hakkında kısa bilgi vermiş, Marksist teorinin yeni bir medeniyet inşaasına yetmeyeceği, bu çağda ve gerçekte Din karakterini taşıyan tek dininin İslamiyet olduğuna vurgu yapmıştır.
Birinci Dünya savaşı sonrası Osmanlının durumunu kısaca ele almış ve 2. Dünya Savaşından sonra bir çok İslam ülkesinin bağımsızlığına kazanarak, İslam Dünyası, Kurtuluşunun Birinci dönemi olan siyasi bağımsızlık dönemini başardığını belirtmiştir.
Bir insanın nasıl düşünmesi gerektiği konusunda örneklerle açıklamalarda bulunmuştur. İkinci İslam düşüncesi hareketini yürüten Mehmet Akif, Necip Fazıl Kısakürek, Muhammed İkbal, Seyyid Kutup gibi yazar, şair ve düşünür hakkında bilgiler vermiş, idealist gençliğin özelliklerini belirtmiştir. İslam’ın temelinin inanç olduğuna değinmiş, Nurculuk hakkında kısa bilgiye yer vermiştir. İslam’ın bu yüzyıldaki uyanışında edebiyatın önemini vurgu yapmıştır.